Духовете от миналото са тук, за да преследват ЦСКА

Публикуваме анализът на колегата Десислав Янкулов от сайта centralnatribuna.net

Десислав Янкулов

ЦСКА 1948 официално се класира за Първа професионална лига, след като ръководството на БФС реши да обяви временното класиране във Втора лига за крайно.

„Червените“ продължават своя „честен път към върха“, както е и слоганът на клуба, като сега остава само да дочакат пандемията да отмине така, както и дойде – бързо и неусетно.
За пръв път в историята на родния футбол ще можем да видим дерби между два отбора, претендиращи за правото си да се наричат ЦСКА.

Злощастните събитията през 2015 и 2016 г. направиха така, че днес привърженици, футболисти и ръководство да са по-разединени от всякога, но ето, че всички ще получат възможност да докажат аргументите си на единственото място, на което има значение – теренът.

ЦСКА-София несъмнено има повод да се притеснява от духовете на миналото, защото всичко друго, освен по-високо класиране след година време, би означавало тотален колапс на проекта, рестартиран от Гриша Ганчев. Милионите, които бяха похарчени за емблема, стадион, селекция и какво ли още не, са поставени под въпрос, ако скромният на пръв поглед ЦСКА 1948 постигне целта, която сдружението зад отбора си постави в началото на своя дълъг и трънлив път.

„Вечните дербита“ също няма да са това, което сме свикнали. Неотдавна привържениците на Левски „погребаха“ своя вековен съперник, но ето, че пет години по-късно ще трябва да се съревновават, не с един, а с два отбора в червено. Ако вземем предвид действащия формат на шампионата в момента, можем да пресметнем, че през сезон 2020/21 ни очакват между 4 и 8 „Вечни дербита“, в зависимост от това дали и трите клуба ще се класират в горната шестица. Естествено, под въпрос на този етап е съдбата на „сините“, защото политико-икиномическата война на „Герена“ все още е далеч от примирието.

Несъмнено промоцията на ЦСКА 1948 отваря нова страница в цялата история на българския футбол. Да, през годините грандовете не един и два пъти са променяли имената, собствениците, емблемите и какво ли още не, но за пръв път ще имаме възможност да видим формации на практически един и същ клуб в пряко съревнование.

Там някъде са и обичайните дразнители – Славия, Черно море, Локомотив и Ботев Пловдив. Тепърва предстои да видим как ще стартира съперничеството с Лудогорец. Всички предпоставки за изключителен колорит са налице. И ние нямаме търпение да видим, какво ни е приготвила съдбата от тук насетне.

Нека напишем и няколко думи за Септември София и Монтана, които завършиха съответно на трето и четвърто място във Втора професионална лига. На двата клуба им остава по една крачка, за да си заслужат официално промоциите. Те ще трябва да премерят сили в плейофни двубои със завършилите на 12 и 13 място в елитната група. На този етап това са Ботев Враца и Дунав Русе, но до крайното класиране остават няколко кръга,в  които това може и да се промени, защото Етър и Царско село далеч не са сигурни за местата си. А и да не забравяме, че Любослав Пенев пое „царете“ през изминалите седмици, така че колоритните фигури във футбола отново са с една повече.