Дружеството на пазарджишките художници представя своята годишна изложба

Архив

Годишната изложба на Дружеството на пазарджишките художници – едно от традиционните арт-събития в културния живот на Пазарджик, ще се открие на 18 октомври от 18,00 часа в галерия „Георги Машев“, съобщават от ръководството на организацията.

Подготвяйки се цяла година художниците, ще покажат създадените произведения. На изложбата ще се представят творби в различни техники.

18 октомври е денят на който, художниците честват своя професионален празник. На този ден се отбелязва деня на св. Лука – апостол и авангелист, патрон на художниците. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Aпостол Лука се смята за основоположник на христианската иконопис и за покровител на художниците.

Всяка година на този ден професионалните художници на град Пазарджик показват своите творби, създадени през изтеклата година. Често се наслаждаваме на нови постижения, нови технологии и композиции, сътворени с много вдъхновение и любов.