Драгомир Стойнев, БСП: Следващият парламент трябва да бъде сформиран на база на политики

Следващият парламент трябва да бъде сформиран на база на политики“. Това заяви в ефира на БНТ водачът на листата на „БСП за България“ в Пазарджик Драгомир Стойнев. По думите му на първо място следващото Народно събрание трябва да актуализира сегашния бюджет. Като една от причините за това социалистът посочи, че 420 млн. лв., които са били за българския бизнес от Плана за възстановяване, ги няма.

По думите му, когато се чувства такава несигурност, независимо дали от икономическа, от здравна и политическа криза, хората искат стабилност и разумно управление. „БСП е била много преди мен, ще бъде и много след мен. Ние не сме нови политически месии, които дават на трудните въпроси, лесно решения. Ние сме разумни политици, които защитаваме държавния интерес и предлагаме конкретна програма: първа програма, която да е за първите 100 дни; втора програма, която да е управленска; трета програма, която да покаже реформи в структуроопределящи сектори“, обясни социалистът.

Следваща крачка, според Стойнев, трябва да е приемане на бюджета за следващата година. Той бе категоричен, че трябва да има спокойствие в хората, за да няма тежка зима, да има работещ парламент, да има консенсус за най-належащите мерки, за да се сформира парламентарно мнозинство, така че да се стабилизира икономиката и хората да усещат сигурност.

„Съгласни ли сте бедните хора да имат по 60 лв. помощ от държавата за отопление? Съгласни ли сте ДДС за енергоносителите да бъде намалено на 9%? Съгласни ли сте да въведем семейно подоходно облагане? Съгласни ли сте бизнесът да може да сключва дългосрочни договори, така че да има предвидимост? Ако сте съгласни, започваме да преговаряме“, обърна се Стойнев към своите опоненти. Той обясни и че в следващите 7 години България трябва да усвои 50 млрд. лв.

По думите му те са необходими, за да тръгне страната ни по един нов път на развитие, за модерна икономика, за дигитализация, модерно професионално образование, качествено здравеопазване и чиста природа.