До края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ Чаира

Снимка: Марица

До края на годината трябва е ясно бъдещето на ПАВЕЦ Чаира, като то е важно не само за България, но и за региона. Това каза служебният енергиен министър Росен Желязков. От месеци се водят няколко паралелни разследвания, които трябва да установят причините за аварията там. Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев уточни, че вече е взета проба от метала, която ще бъде изследвана и в началото на декември трябва да са ясни резултатите за неговите свойства, а оттам и стъпките, които трябва да се предприемат за усилване, ако такова е възможно.

Припомняме, че в съоръжението имаше ремонт на турбини – общо четири агрегата (генератора). След планов ремонт едната турбина аварира, а друга изобщо не беше пусната от страх да няма авария. След това, в началото на май тази година стана ясно, че и последният работещ генератор вече е извън строя. В ПАВЕЦ – Чаира, която в момента не работи, Христов се запозна с детайли от процеса на рехабилитация на съоръженията на централата, както и проблемите, довели до нейното спиране.

„Централата има изключително важна роля за балансирането на електроенергийната система на страната. По този начин се обезпечава стабилността и сигурността на електроенергийната система на България и региона. Затова е важно да се направи всичко възможно централата да заработи отново“, каза министър Христов.

Източник: Actualno.com