Доц. Мира Радева, социолог: Българското общество е по-зряло и разбра, че ИТН звучи в стил диктатура на пролетариата

Снимка: "24 часа"

„И да се случи, кабинетът на ИТН ще е от ден до пладне. Всички плюят ДПС и накрая опират до тях. Ако и 46-ото Народно събрание не излъчи правителство, това работи за Борисов„, това прогнозира социологът доц. Мира Радева по повоз обществено-политическите сътресения в страната при избора на нова правителство с мандата на ИТН.

– Има ли шанс кабинет на „Има такъв народ“ да се случи?

– Много трудно. За съжаление, ИТН действат по селския маниер: „Аз съм най-важният на света!”. Смятат, че са водачи на стадото овце насред полето – възприемат ни като стадо, което трябва да бъде командвано.

Това не е ли диктатура на пролетариата? Нали така искаха да ни оправят години наред, нали така щяхме да стигнем развития социализъм, комунизма! Това са същият тип хора, с някакъв пролетарски ентусиазъм! Наистина обществото трябва да брани демокрацията, която сме постигнали.

Защо толкова хора гласуваха за ИТН? Това е цялото младо поколение, което няма спомен от комунизма, което не разбира какво се случва и е възпитано, за съжаление, от тази мутрашка култура, чалга културата.

Оказах се наивник на средна възраст, като мислех, че все пак тия хора имат някакъв бизнес опит, демократична култура. Не, оказа се, че това е мутрашкият подход: сега, като те фрасна, ще ти кажа как ще станат нещата!

– Доц. Радева, очаквате ли положителна промяна – ще си говорят ли партиите в 46-ия парламент, свикан от президента на първо заседание на 21 юли?

– Този хаос, в който сме попаднали, беше наистина лесно прогнозируем. Много години българското общество избираше един победител, така че да му е лесно да направи парламентарно мнозинство, да състави кабинет с лека подкрепа от други партии. Неслучайно Бойко Борисов се задържа толкова дълго на власт на база на неговата гъвкавост, отстъпчивост.

И друг много важен момент – имахме ясно зададена цел и перспектива какво се гони.

Когато хората разбраха, че митът за добрия руски Дядо Иван вече е умрял, приеха тезата на демократичните сили, че трябва да вървим към ЕС. Това беше линията на ОДС, после изборът на царя като европейски човек.

След това, ако погледнем 2005-а, 2009 г. , партиите някак си успяваха да поддържат статуквото или да посочат нови цели – магистрали, устойчивост, европейски вид. Сега обаче тази цел вече се загуби и определено отговорни за това са и партиите на протеста, които решиха, че могат да превърнат в цел на цялото общество „борбата с корупцията, борбата с авторитарния Бойко Борисов”. Това обаче беше илюзия. И упреквам всички тях, включително президента Радев, че приеха желаното за действително.

Още тогава имаше достатъчно индикации, че цялото общество не приема тази теза. Ето защо нито Слави Трифонов, нито другите партии на протеста постигнаха мнозинство. На всичкото отгоре – всички бяхме неподготвени за слабия политически опит не само на Слави Трифонов, но и на хората около него.

Дори начинът, по който беше представен първият кабинет, уточняващата пресконференция показа неуважение към мнението на хората – не ни искате, но ние ще ви се наложим! Това не е демокрация!

Като че ли ИТН не бяха подготвени за острата публична реакция след обявяването на кабинета им. Оттеглиха Николай Василев като премиер, а реакцията не беше заради него, а заради това, че ИТН не знаят какво правят.

Все пак си мисля, че българското общество е една идея по-зряло и разбра, че тези хора звучат в стил диктатура на пролетариата. Какво като са формални победители и първи вземат мандат за съставяне на кабинет? Дори да успеят да скрепят правителство, то ще е от ден до пладне.

– Ако кабинетът на ИТН не мине, не мине и този на ГЕРБ, както се очаква, има ли шанс кабинет с мандат на БСП или на Демократична България?

– Прогнозата е много трудна. Егоцентризмът на Демократична България е голям, съпредседателят Христо Иванов е изключително самовлюбен, не си дава сметка, че гласуват за него отнемайкъде. А има основание да се смята, че и самата група на „Изправи се! Мутри, вън!“ ще се разцепи. Слушам варианти, че колкото и да са разделени, кабинет могат да съставят БСП, ГЕРБ и ДПС. Те могат да имат мнозинство, но това ще означава БСП много рязко да се дистанцира от позицията на президента. Не виждам как ще стане това.

За ГЕРБ пък е по-логично в тази ситуация да очакват новите управляващи да се провалят, за да берат плодовете след това. Така че няма много логика в такова развитие.

– Как гледате на информацията, че през уикенда президентът е гостувал на Ахмед Доган в резиденцията „Росенец“? Възможно ли е да са спазарили подкрепа на ДПС?

– Не знам. Но по принцип подкрепа на ДПС не е изключена – знаем колко много пъти това се е случвало досега. Накрая, след като са ги плюли, опират до тях.

– Към следващи избори ли вървят нещата?

– Досега имахме Борисов, който обещаваше стабилност и някак я осигуряваше в продължение на 12 години. Но около тази стабилност избуяха други неприятни неща. Оказа се, че са се оформили едни плътни съюзи, че всички сме удушени от тая прегръдка на стабилността.

Хората поискаха разместване на пластовете и го постигнаха. И сега ще чакаме да се конфигурират условия за ново лидерство, за нови обединители. Очакваше се, че това може да стане около Слави Трифонов, но той е прекалено противоречива фигура и още 10 избора да направят, ИТН няма да постигнат мнозинството, за което мечтаят.

А в момента президентът Радев има интерес да се формира правителство, за да може спокойно да подготвя кампанията си за нов мандат и да изглежда като Големия Обединител. Но как той ще преглътне ГЕРБ, дори в името на съставяне на кабинет? Абсурд! Затова в политиката не се горят всички мостове.

– Няма ли всички партии да загубят при едни нови бързи предсрочни избори?

– Мисля, че хората много ще се разочароват, ще се притеснят от нови избори. А ще наближи и зимният период. Но все се надявам, че може някакъв кабинет да скалъпят. Не знам колко би издържал подобен кабинет. Ако се върнем назад, и за правителството на Любен Беров говореха, че е временно, а то изкара три години. Така че най-постоянни са временните неща.

– Как тълкувате предложението в първия работен ден на новия парламент първа точка да е изслушване на двама служебни министри – Бойко Рашков и Янаки Стоилов, по казуса отстраняване на главния прокурор? Това ли е най-важният проблем?

– Партиите на протеста, както и президентът, са задали като точка номер 1 изчегъртването на ГЕРБ и на главния прокурор и следват своята логика. Независимо че е малко вероятно ВСС да приеме такова решение. Но протестните партии искат очевидно да тестват нагласи.

Не е ясно кой идва на власт, а в мътна вода като днешната политическа ситуация всички искат да ловят шарани.

– Започва ли все пак реална промяна? Избори до дупка ли е пътят до нея?

Как да я видим тая реална промяна, когато става дума да стане Иван, за да седне Драган?! Това си е подмяна. Сменяме джипката с кабеларка – нещо такова. Нека видим дали отново няма да ходим на избори. Никой в момента не може да даде някаква прогноза за този като цяло непрогнозируем парламент.

– Може ли да отидем на избори 2 в 1 наесен?

– Много интересно е кого ще издигнат за кандидат-президенти като конкуренти на Радев. В момента има две силни партии, около които гравитира властта – „Има такъв народ“ и ГЕРБ. Колкото и да се напъват, Демократична България са близко до тавана си.

Президентската битка ще бъде от решаващо значение и неслучайно Радев хвърля мостове към ДПС, защото може гласовете на Движението за пореден път да решат изхода от изборите. И тук пак Ахмед Доган и хората там залагат големите мрежи, за да бъдат в крайна сметка печелившите. Когато атовете се ритат, магарета печелят битката.

Много интересно е дали ГЕРБ ще успеят да излъчат за кандидат президент консенсусна, разумна фигура. Ако извадят на преден план човек, който може да се харесва, да има потенциал, може да имат успех. Това можеше да е Томислав Дончев, прекалено ангажиран в активната политика напоследък, може да е и някой от лекарите, нашумели покрай коронавируса, като ген. Мутафчийски. Но за това са нужни сериозни проучвания.

– Т.е. вторият мандат на Радев не е бетониран?

– Кой казва, че е бетониран? Да, рейтингът му е висок, но навремето и Петър Стоянов много го харесваха, но спечели Георги Първанов. Това е един от най-големите гафове на социолозите, но вината не беше тяхна – има ситуации, които излизат извън рамките на обичайното.

Така наесен при аритметичен сбор на гласовете на партиите, които вече са от една кохорта – „Има такъв народ“, Демократична България, БСП, „Изправи се! Мутри, вън!“, изглежда, че Румен Радев ще се бетонира за втори мандат и ще осъществи мечтата си да доизчегърта Борисов.

Но в момента сме в непредвидима ситуация, в която всички варианти са отворени.

* Доц. д-р Мира Радева е един от най-известните български социолози. Магистър по социология на Софийския университет. Специализира в Университета Париж VII и Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Доктор по социология в Института по социология към БАН с дисертация на тема „Конфликтите в организацията“. Дългогодишен преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 1991 г. ръководи Института за социални изследвания и маркетинг МБМД. Автор на монографията „Общественото мнение в годините за прехода”.

Източник: „Марица“