Допълнителни ограничения в Италия около коледните и новогодишните празници

Снимка: pixabay.com

Допълнителни ограничителни мерки за коледните и новогодишните празници са в сила в Италия. В периодите между 24 и 27 декември, от 31 декември до 3 януари, както и на 5 и 6 януари, цялата територия на Италия ще бъде обявена за „червена зона“ съгласно класификацията на италианските здравни власти.
Това означава, че в посочените периоди на територията на цялата страна ще се прилагат следните ограничения: забрана за излизане извън собствената община без уважителна причина; забрана за излизане от вкъщи без уважителна причина; затваряне на барове и ресторанти (освен за взимане на храна за вкъщи и за доставка по домовете); затваряне на магазините (освен аптеки, магазини за хранителни стоки, вестникарски будки и др. обекти, считани за извършващи съществени дейности).

В дните между 28 и 30 декември (включително), както и на 4 януари, за цялата територия на Италия ще се прилагат мерките за т.нар. „оранжева зона“. По-важните сред тях включват: забрана за излизане извън собствената община без уважителна причина; забрана за излизане от вкъщи в интервала между 22:00 и 05:00 ч. без уважителна причина; затваряне на барове и ресторанти (освен за взимане на храна за вкъщи и за доставка по домовете); затваряне на търговските центрове в празнични и предпразнични дни (освен аптеки, хранителни магазини, вестникарски будки и др. обекти, смятани за извършващи съществени дейности).
В дните, в които се прилага „оранжевата зона“,се разрешава пътуването извън общини с население до 5000 жители и на разстояние не по-голямо от 30 километра от границите на въпросната община, като остава забранено пътуването до административните центрове на провинции.

В дните от 24 декември до 6 януари ще бъде позволено пътуването до едно-единствено частно жилище, разположено в същия регион, само веднъж на ден в интервала между 05:00 и 22:00 ч. на до двама души (извън лицата, живеещи в това жилище). В тази бройка не са включени децата под 14 г., над които пътуващите упражняват родителски права. В нея не се включват и хората с увреждания и лицата, които не са самостоятелни, но съжителстват с пътуващите лица.
Извършването на физически упражнения и спортна дейност навън самостоятелно остава позволено.

С новите правила не се въвеждат изменения в режима за пътуване до Италианската република.