Дойде ли краят на евтините самолетни билети?

Снимка: BulNews

Цените на самолетните билети растат драстично, а мнозина се опасяват, че екологичните цели, които европейските институции и авиокомпаниите си поставят, може да ги покачат допълнително. Идва ли краят на евтините полети?

Авиокомпаниите очакват бум на пътуванията през предстоящия туристически сезон. Заедно с покачването на интереса обаче, растат и цените на билетите, пише „Дойче Веле„.

Според списание Money полетите между САЩ и Европа са поскъпнали с 36% в сравнение с 2019 година. Във Франция пък отбелязват ръст в цената на билетите с 23,6% само за последната година, съобщава „Евронюз“.

Цените на билетите от Великобритания са нараснали с 18 на сто за последните 12 месеца, изчислява сайтът за резервации Kayak. „Търсенето – в съчетание с нарастващата инфлация и високите разходи за гориво – поддържа високи цени на полетите“, обяснява пред „Евронюз“ Ивън Дей, който е мениджър на сайта за Великобритания. Мнозина се опасяват, че екологичните цели, които европейските институции и авиокомпаниите си поставят, може да покачат още повече цените.

Колко струва устойчивото авиационно гориво?

За да бъде летенето със самолет по-екологично, в бранша се фокусират върху преминаването към устойчиви горива, пише АРД. Приоритет за авиокомпаниите са също по-ефективните двигатели и самолетите, задвижвани с електричество или водород. През следващите няколко години синтетичните и биогоривата трябва да заменят изкопаемия керосин. Производството им обаче е по-скъпо, което вероятно допълнително ще се отрази на цените на билетите.

Устойчивото авиационно гориво, известно като SAF, се произвежда от различни възобновяеми източници, включително водорасли и растителни остатъци. Ако цената за него се прехвърли изцяло върху пътниците обаче, билетите за полети на дълги разстояния ще поскъпнат сериозно. Цената за полета от Франкфурт до Сингапур или от Мюнхен до Ню Йорк например ще се увеличи с около 36 евро, показва проучване на PwC Deutschland und Strategy&.

„Да се лети по-устойчиво в бъдеще ще бъде свързано с високи разходи. Но това е само един от многото фактори, които влияят върху цените на билетите“, казва Дирк Нимайер от Strategy& пред АРД. До голяма степен цените на билетите са зависими и от пазарното търсене и предлагане. Натовареността на полетите и конкуренцията по определени маршрути също са решаващи фактори. Анализите показват, че засега влиянието на SAF върху общите разходи на авиокомпаниите остава умерено.

В по-неизгодна ситуация ли са европейските авиокомпании?

Депутатите от Европейския парламент и държавите от ЕС постигнаха съгласие, че от 2025 г. устойчивите горива трябва да се смесват с авиационното гориво. Първоначално квотата ще бъде два процента. До 2050 г. 70% от авиационните горива трябва да бъдат устойчиви.

Европейските авиокомпании „Луфтханза“ и „Кондор“ се опасяват, че техни конкуренти от страни извън ЕС ще могат да предлагат полети на дълги разстояния на по-изгодни цени. Европейските пътници на „Емирейтс“, „Катар Еъруейс“ и „Търкиш Еърлайнс“ биха могли да се прекачват в хъбове като Истанбул или Дубай. Това означава, че превозвачите трябва да зареждат от по-скъпите горива само за полета от ЕС до тях.

Според Кристиан Кюхен, главен изпълнителен директор на лобистка асоциация на петролната индустрия en2x, само налагането на квоти за смесване с възобновяеми горива не е достатъчно. „По-скоро ние като производители се нуждаем от ясни условия за това как да изпълним квотите в детайли. В момента това все още не е така“, пояснява той.

Колко ще струва всичко?

Проучване на учените от SEO Amsterdam Economics и Кралския нидерландски аерокосмически център са изчислили, че до 2050 г. ще трябва да бъдат похарчени 820 милиарда евро, за да станат полетите над Европа климатично неутрални. За целта всички емисии от авиацията трябва или да бъдат сведени до нула, или да бъдат компенсирани.

Най-големите разходи от тази сума действително ще отидат за SAF – 441 млрд. евро. Изследователите са изчислили, че общите разходите на авиационната индустрия ще достигнат около 1,9 трилиона евро между 2018 г. и 2050 година. В това ще влязат разходите за инвестиции в нови самолети, инфраструктура, алтернативни горива, както и за други мерки за намаляване на вредните емисии.

Източник: 24 часа