Дни преди Никулден: Цената на килограм шаран е между 8 и 12 лева

Снимка: Moreto.net

Между 8.00 и 12.00 лева за килограм е цената на шарана в Пазарджик  дни преди Никулден. От магазинната мрежа може да се закупи жива, охладена или замразена риба, с български произход или внос. В рибните магазини се предлага и изчистена риба, която разбира се е на по-висока цена.

Толстолобът остава с непроменени цени през последните години и в момента се търгува за 6.00 лева за килограм. Скумрията е на цени между 7.50 и 8.50 лева за килограм, като тя е най-търсената риба след шарана за предстоящия празник. Търговските вериги в града предлагат също ципура и лаврак, за които клиентите трябва да платят от 15 до 20.00 лева за килограм. Много търсена е пъстървата, отглеждана в стопанства в България, която тръгва от 9.50 и стига до над 13 лева за килограм. От по-скъпите риби, макар и рядко, се купува сьомга. При нея цените остават традиционно високи – от 25 до над 45 лева за килограм в зависимост от вида и мястото на улов.

Продавачите в рибните магазини уточняват, че повърхността на качествената и прясна риба има много тънък слой слуз. Но ако тази слуз е обилна ислоят е плътен, това означава, че рибата е престояла твърде много време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени до тялото й, да нямат разкъсвания. Очите на прясната риба са прозрачни и изпъкнали, а хрилете й са с наситен цвят.