Днес е най – тежкият и тъжен ден за християнството

Днес е разпнат Божият син

Снимка: dedenze.blog.bg

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане  изкупителна жертва за греховете на човечеството.

На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – не се приема храна и вода. Днес вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

На Велики петък през деня не се служи Снета литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва на човечеството, а се извършват Царските часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява платно, на което е запечатан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на светия олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда̀ от дрѐва, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят светата плащаница и така обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса и слагат плащаницата на масата. След това свещеникът, а след него и богомолците, целуват Светия кръст, Светото Евангелие и самата плащаница.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.