Днес в Пловдив: Избират най-успешния млад фермер на България за 2021-ва

Снимка: МЗХ

Най-успешният млад фермер в България ще бъде отличен за поредна година у нас. Победителят в Националния конкурс за млад фермер 2021 по традиция ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе в Брюксел, Белгия, в края на тази година. Конкурсът се провежда под егидата на евродепутата Асим Адемов в сътрудничество с Националната асоциация на младите фермери (НАМФБ), Аграрен университет-Пловдив, Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ)

Официалното връчване на наградите ще се състои на 10 септември в Аграрен университет – Пловдив (АУ-Пловдив).

Тази година националният форум е посветен на справянето с последиците от пандемията от Covid-19 и приноса на земеделските стопанства в борбата с климатичните промени. Фермерите ще бъдат отличени в няколко категории – “Най-устойчив проект” – за справяне с предизвикателствата, причинени от Covid-19 и/или за въвеждане на екологични практики в стопанството за борба с климатичните промени; “Най-добър дигитален проект” – за прилагане и разпространение на цифрови технологии и иновации в стопанството и “Най-добър проект за принос в развитието на селските райони” – за осъществяване на дейности, които допринасят за икономическото, екологичното и социално развитие на селските райони.

Проектите се оценяват от експертно жури, в което влизат Асим Адемов, член на ЕП, Комисия по земеделие, проф. д-р Христина Янчева, ректор АУ-Пловдив, Иванка Тодорова и Димитър Ванев, НССЗ, Нивелин Ноев, ГД “Земеделие и развитие на селските райони”, ЕК, Илиас Сарнук, член на УС, НАМФБ и Христина Василева от Агри. БГ. Журито оценява проектите по три показателя – иновация, устойчивост на проекта и добавена стойност от земеделската практика.

Източник: „Труд“