Деца от детските полицейски управления гостуваха на полицаите от областта

Деца от детските полицейски управления в областта гостуваха на полицаите от управленията в Пазарджик, Пещера, Панагюрище и Септември. Униформените от РУ-Велинград пък от своя страна посетиха учениците в училище и на място ги запознаха с полицейската професия.

През изминалата седмица и във връзка с Професионалния празник на българските полицаи 8-ми ноември, децата от детските полицейски управления в региона гостуваха на органите на реда. Доброволците се срещнаха отблизо със служителите на охранителна и криминална полиция, посетиха оперативните дежурни части, местата за задържане на непълнолетни. От своя страна униформените ги запознаха с униформата на българския полицай, помощните средства, оборудването и патрулните автомобили. Разясниха им рисковете на полицейската професия, както и огромното удовлетворение от това да работиш в името на хората. Учениците имаха възможност да задават много въпроси, да се докоснат и лично да изпробват бронежилетки, каски, щитове, палки, които са важна част от полицейското оборудване. С радост органите на реда установиха, че децата добре познават отличителните знаци на полицаите, правилата за безопасност на улицата и правилното поведение в случай, че станат свидетели на престъпление или нарушение на обществения ред.

През месец октомври на територията на Област-Пазарджик стартира Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“. Това е четвъртата група от деца, която ще премине през двугодишно обучение по тази програма. В рамките на региона участват общо 116 ученика от трети клас обособени в пет детски полицейски управления – НУ „Никола Фурнаджиев“ гр. Пазарджик, СУ „Христо Ботев“ гр. Септември, ОУ „Христо Ботев“ гр. Велинград“, ОУ „П.Р.Славейков” гр. Пещера и ОУ „Проф. Марин Дринов“ гр. Панагюрище.