Дете на 2 години е спасено от лекари от МБАЛ-Пазарджик, след като погълнало играчка-ключодържател от пакет с кроки

Снимка: Архив
На 11 януари около 18 часа момченцето е докарано в Спешно отделение от родителите си от Велинград. От рентгеновата снимка, която носели станало ясно, че в хранопровода на детето е попаднало чуждо тяло.
След направените изследвания и консултации със специалист, то е насочено към УНГ отделението. Налага се да бъде извършена спешна операция по изваждане на чуждото тяло.Манипулацията не може да бъде отложена, тъй като детето започва да проявява симптоми на дихателна недостатъчност. Д-р Владимир Атанасов извършва успешно операцията в екип с медицинска сестра Ваня Райчева, анестезиологът д-р Димитър Иванов и анестезиологичната сестра Нели Славова.
Около седем часа след поглъщането на ключодържателя се пристъпва към неговото отстраняване от хранопровода. Детето е имало късмет, че ключодържателят е попаднал в хранопровода, а не в трахеята, защото последиците можеха да са фатални, коментира началникът на ОАИЛ д-р Димитър Иванов. Той апелира родителите да бъдат внимателни при закупуването на царевични пръчки с играчка.
Според него е недопустимо и опасно да се дават без надзор в ръцете на малки деца. Малкото момченце е изписано тази сутрин от УНГ отделението на МБАЛ-Пазарджик, а лекарите се надяват подобни случаи да бъдат изключение.