С високи цени потребителите посрещат първите сезонни домати и краставици на родния пазар, които са отгледани в отопляеми оранжерии, съобщи Десислава Кабурова, земеделски производител от Пазарджик. „Цената на розовия домат е 4.00 лв/кг, а на червения – 3.00 лв/кг. Килограм краставици се продава за близо 2.50 лв“, коментира тя.
По думите й, малко по-ниски са цените на вносните сезонни зеленчуци. Червеният домат, внос от Турция, струва между 3.00 и 3.50 лв/кг, а розовият – е 3.50 лв/кг.

„Тези цени са високи за потребителите, но ниски за нас, оранжерийните производители, тъй като себестойността на продукцията е два пъти по-висока. Разходите за отопляване на оранжериите скочиха трикратно през изминалите месеци, цената на работната ръка също скочи“, коментира земеделският производител.
Очаква се след 15 май българските оранжерийни производители да изкарат на пазара сезонни домати от първата за тази пролет беритба.
Част от земеделците вече засадиха на и на открито разсадите си от домати, пипер, тиквички и патладжани, като се очаква да бъдат готови в край на юли. „В климатично отношение годината е нормална, въпреки че има при всички култури на полето закъснение с около две седмици, което се дължи на студената пролет, дъждовете и ниските нощни температури. Няма форсмажорни обстоятелства като градушки, проливни дъждове, които да компрометират насажденията“, уточни Кабурова.

Тя подчерта, че в последните години драстично намаляват броят на земеделците, които гледат продукция на открито, тъй като борбата с болестите и неприятелите по културите е много тежка. А и цените на препаратите за растителна защита се силно повишени.