Денков и Тагарев на полигона в Црънча, където се провежда многонационално учение

Снимка: БНТ

Заключителен етап на многонационалното учение на част от силите за специални операции на НАТО се проведе на полигона Црънча, съобщи БНТ. Различни бойни способи, бяха демонстрирани от командосите пред премиера Николай Денков, министъра на отбраната Тодор Тагарев и командира на силите за специални операции в Европа ген. лейтенант Антонио Флетчър.

В продължение на две седмици, повече от 200 командоси от САЩ, Румъния и България тренираха в Црънча различни способи по инфилтриране във вражеска среда чрез парашутни скокове, чрез новите си бронирани машини. Бяха показани как се обезвреждат терористи, как се освобождават пленници, имаше демонстрация по бърза и динамична стрелба, както и бяха показани действията на бойните кучета.

Висока оценка от ВИП гостите имаше за това учение, както от страна на премиера Николай Денков, така и от военния министър и от командира на силите за специални операции на НАТО в Европа.

„Трябва да си призная, че съм изненадан от взаимодействието на български, румънски и американски военнослужещи, рамо до рамо на ниво индивидуални военнослужещи, в малки екипи как действат заедно, как са отработили всички процедури за действието и това е впечатляващо и мисля, че нашето бъдеще е такова да се интегрираме много здраво с нашите съюзници, за да гарантираме общата ни сигурност“, каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

„Силите за специални операции на българската армия са готови да поемат това предизвикателство и да изпълнят поставените задачи. За нас посещението тук на генерал Флетчър, на министър-председателя, на министъра на отбраната, на началника на отбраната точно в този момент, когато е преминаването на единия модел на силите към е едно голямо задължение и отговорност. Ние разбираме, че пред нас стои огромна работа този личен състав, който е зад мен и всички останали от командването са амбицирани и са готови да извършат ида изпълнят“, каза ген. Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Министър-председателят Денков заяви, че застава и политически, и финансово зад всички проекти, които подготвят силите за специални операции. А най-малкото за българската армия е постигане на 2% за отбрана от БВП още през следващата година.

Източник: БНТ