Десет православни храма в Пазарджишко носят името на Св. пророк Илия

Десет са православните храмове на територията на област Пазарджик, които носят името на християнския светец – пророк Илия.

Църквата в пазарджишкото село Величково е кръстена „Св. пророк Илия“. Храмът е издигнат през далечната 1868 година, а осветен е през 1896-та. През миналата година на Божият дом бе направен основен ремонт.

Църквата „Св. пророк Илия“ в село Славовица също днес отбелязва храмовия си празник. Тя е построена в далечната 1850г. Параклисът „Св. Илия“ край село Варвара също носи името на светеца. Той е построен през 2010г. на мястото,където от много години съществува само един каменен кръст, който е доказателство за съществуването му още през Средновековието.

Параклисът „Св. Илия“ над село Жребичко също носи името на християнския пророк. Храмът е построен през 1886 година и облагороден през последните години. Вътре са поставени различни по възраст икони, като почти всеки посетител носи икона за дарение. Светата обител е отворена целогодишно, като досега не е имало посегателства над църковната утвар в нея. Над параклиса се издига и 10-метров метален кръст, а под него е удивителната гледка на част от Родопите и пазарджишкото поле.

На името на светеца са кръстени и църквите в селата Равногор, Дорково, Ляхово и Говедаре. Във всички тях на днешни яден се отслужва празнична света литургия и се раздава курбан за здраве.

Параклис на името на „Св. Пророк Илия“ има и над езерото Клептуза във Велинград. Разположен е на хълм с конусовидна форма, покрит с борова гора. Божият дом е построен в първите години след 2000 г. в близост до старото оброчище „Св. Илия“, което пък от своя страна е разположено върху могилообразно възвишение. В резултат на започнатото през 2002 г. археологическо проучване е установено, че оброчището се намира върху обект с култово предназначение от желязната епоха – светилище.

Този празник е особено тачен от жителите на град Ветрен, които ежегодно се събират на оброчището „Свети Пророк Илия” за да запалят свещичка за здраве и похапнат курбан. Там е изграден и едноименен параклис.