Двете детски отделения на МБАЛ – Пазарджик са пълни с малки пациенти

Вижте препоръките на специалистите

Архив

21 деца  до 2- годишна  възраст  са настанени в Първо детско отделение. 80% от тях са с пневмонии, уточни началникът на отделението д-р Елена Василева.  Най-малките болни деца, които се лекуват  са   40 -дневни близнаци. В отделението са настанени  и няколко деца с ларингити и бронхиолити.

На 100 % пълно е и Второ детско отделение. В момента там се лекуват 28 деца на възраст от 1 до 18 г. Повечето от тях са с  бронхопневмонии, обясни началникът на отделението д-р Валентин Данчев. Педиатрите са категорични, че  се касае за
усложнения от вирусни инфекции. Дали е грип или заболяванията са причинени от други вируси, не може със сигурност да се твърди, тъй като до момента грипен вирус не е изолиран.

Много е важно още при първите симптоми  на вирусна инфекция да се потърси лекарска помощ,  както и да се преустановят контактите на болното дете с  други деца . Не предприемайте и самолечение, предупреждават медиците. Те съветват  да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения,  често да се мият ръцете, често да се проветряват стаите.