Два случая на Марсилска треска са лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик

Няма повишена заболяемост от кърлежово-преносими болести въпреки дъждовното време, съобщи началникът на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик доц.д-р Мария Пишмишева. От началото на месец април до момента в отделението са отстранени 172 кърлежа. За сравнение, за същия период на 2022г. те са били повече – 233.

Два случая на Марсилска треска треска отчитат от Инфекциозно отделение от началото на годината и няколко случая на Лаймска болест. Доц. Пишмишева препоръча запит кърлеж да се отстрани цял, максимално бързо, а ако хората се страхуват сами да го отстранят – да потърсят специализирана помощ.
Област Пазарджик е ендемичен район за Марилската треска – имаме дългогодишен и богат опит. Тя се характеризира с повишената температура, изразена отпадналост,болки в мускулите и ставите, характерни изменения на мястото на ухапване, а няколко дни по-късно се появява обрив. Марсилската треска рядко остава неразпозната, за разлика от Лаймската болест, разясни инфекционистът д-р Станислав Коцев и допълни: „ При Лаймската болест рядко може да има леко повишение на температурата, най-често хората се чувстват здрави. Около мястото на ухапване се развива нарастваща периферно червенина, която и без допълнителни изследвания е достатъчна за поставяне на диагнозата“.

Специализантът д-р Йоана Ненчева съветва всички ухапани от кърлеж да наблюдават мястото на ухапването за промени, да следят за повишаване на температурата си и обрив. И напомни, че кърлежите обичат топли, меки и влажни места на тялото и след разходка в гората е препоръчително всеки да огледа както дрехите, така и тялото си. „ И ако откриете кърлеж по тялото си – не го третирайте с олио, бензин или други вещества – добави д-р Йоана Ненчева.
Кърлежите са преносители на вируси, бактерии и паразити, които могат да причинят заболявания, като Лаймска борелиоза (Лаймска болест), Марсилска треска, Кримска хеморагична треска, Ку треска, Туларемия, Кърлежов енцефалит и др.