Давид не победи Голиат

Две опции за провеждане на мача имаше старши треньорът на Хебър Танчо Калпаков. При първата той можеше да излезе на битка и хвърли в мача мотивирани най – добрите си футболисти, отборът му да изиграе един мач за престиж, в който да получи уважение от противника и публиката, която днес бе повече по трибуните. И всичко това независимо от резултата, който вероятно отново щеше да е негативен за Хебър.
Плюсове от опцията – уважение от публиката и противника. Минуси – уморени и разочаровани футболисти, които в събота ще трябва да се изправят във важен мач в Панагюрище.
Втората опция бе да се изиграе мача формално. За пореден път да се съхранят основни футболисти, които ще бъдат изключително важни в регионалното дерби. Да се включат в състава юноши, които де се „опърлят“ в огъня „елитен футбол“. Да се калят и развиват.
Плюсове – младите футболисти ще играят срещу професионалисти от Елитната група. Съхраняват се физически и психически основните футболисти на Хебър, които в събота би трябвало да бъдат в най – добрата си форма.
Минуси – Мачове като този са мечта за всеки футболист от долните групи. Всеки от тях чака момента си, в който евентуално да се хвърли в мача, покаже качествата си и някой го забележи. В края на краищата малцина са тези, чиято детска мечта е да ритат топката в Хебър.
Танчо Калпаков избра втория вариант. Старшията на „Хебър“ разбира прекрасно, че евентуален провал в първенството на Югозападна трета лига през този сезон би било фатално за треньорския му престой в Хебър. Той има поставена цел и тя е влизане в професионалния футбол през сезон 2018/2019г. Останалите турнири за специалиста практически нямат значение /самият Танчо нееднократно е заявявал, че основната му цел е изпълнение на поставената задача/.
Днешната загуба е тежка и срамна. Тя е най – голямата от възстановяването на Хебър преди три години. Последният запомнящ се мач на Хебър с елитен отбор, игран отново за Купата на България на „Георги Бенковски“ бе с ЦСКА през далечната 2005 година. Тогава хебърци се хвърлиха в битката, загубиха, но излязоха с чест.
Ако Калпаков и компания успеят да изпълнят поставената задача и вкарат Хебър във Втора лига за днешната загуба едва ли някой ще си спомня.
За мача. До 16-та минута гостите вече водеха с 3:0 и само добрата игра на Димитър Пангев стана причина головете да не са двойно повече. През втората част в игра се включиха Георги Недялков, Кирил Георгиев и Серафим Михайлов, който вкара почетното попадение за домакините. Играта продължи да се диктува от Берое, който прояви снизходителност в някаква степен и не вкара повече от още три гола гола през второто полувреме.
Краен резултат Хебър – Берое 1:6.
Състав на Хебър: Пангев, Геров, Мичков, Донов, Караасан, Хаджиниколов, Велев, Димитров, Божуркин, Александров, Лачов.