Гърция въведе 7-дневна, вместо досегашната 3-дневна, карантина за влизащите в страната

Гърция въведе 7-дневна, вместо досегашната тридневна, карантина за влизащите в страната с въздушен, сухоземен или морски транспорт, считано от днес, 8 януари. Мярката ще важи до 21 януари.

Остава в сила изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, и попълнена PLF форма, с генериран QR код, 24 часа преди пътуването, както и задължителното тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще бъде карантинирано за 14 дни.

При влизане в Гърция гражданите следва да са попълнили адрес на пребиваване (в PLF формата), където ще прекарат 7-дневната карантина. Те имат право да напуснат страната преди изтичането на карантината. Глобата за неспазване на карантината е в размер на 5 000 евро.

Остават ограниченията за преминаване на границата, като в часовете от 23:00 ч. до 07:00 ч. това е забранено.  За пътуващи граждани е разрешено преминаването само през ГКПП «Кулата-Промахон», а за тежкотоварни МПС и през пунктовете «Нимфеа-Маказа», «Капитан Петко Войвода-Орменион» и «Илинден-Ексохи».