Гражданин: Има ли право „Контур-7“ да съблюдава за спазване на ЗДП

Сигнал от гражданин

Снимка: Архив

Гражданинът Владо Порязов се свърза с редакцията на Ра1 във вчерашния ден, за да ни попита – Контролен орган ли е фирмата Контур – 7 и има ли право тя да извършва контрол по спазването на Закона за движение по пътищата?
Казусът е следния: Автомобилът на член от семейството е оставен на кръстовище, пред дома на собствениците. Мястото няма как да е в територията на „Синя зона“, защото става дума за кръстовище, а никое кръстовище не може да бъде „Синя зона“, допълва Порязов. Представители на „Контур-7“ са пристигнали на място и започнали процедура по вдигане на колата. Собствениците на автомобила видели случващото се и реагирали мигновено.
Нарушението, което не оспорваме е по Закона за движение по пътищата, защото спирането в района на кръстовище не е разрешено, но нарушението не попада в обхвата на приетите от Общински съвет наредби за принудително преместване на автомобили и аз питам има ли право фирмата да изпълнява контролни функции по Закона за движение по пътищата, след като в екипите на „Синя зона“ няма представители на Сектор „Пътна полиция“, пита гражданинът.