Годишната изложба на СБХ в Пазарджик отваря врати за посетители

Днес се открива Годишната изложба на Представителството на СБХ в Пазарджик под наслов „60 години от създаването на група СБХ Пазарджик“. Този ден не е избран случайно – 18 октомври се явява празник на Св. апостол и евангелист Лука, покровител и патрон на художниците. По стечение на обстоятелствата тази година се явява кръгла годишнина от създаването на групата СБХ – Пазарджик.

Първото обединение на художниците в Пазарджик става през 1956 година. А самото правно узаконяване на групата със статут на група на Съюза на българските художници става през 1961 година.

Наименованието СБХ – група Пазарджик се запазва до 1987 година, когато на 7 конгрес, СБХ променя структурата си и става федерация от Дружества. СБХ – ГРУПА – Пазарджик се преобразува в СБХ – Дружество Пазарджик, което по-късно се трансформира в Представителство на СБХ – Пазарджик. Председатели на Представителството на СБХ –  Пазарджик са били Нейчо Дойчев, Васил Петров, Спас Киричев, Елеонора Хаджиниколова.  Сега се председателства от Маргарита Иванова. В изложбата участват 14 автори с 37 творби в областта на живописта, рисунката, колажа, скулптурата и декоративните изкуства.

Община Пазарджик е осигурила четири награди, които ще бъдат връчени на откриването на изложбата за активна творческа дейност. Както всяка година и Съюзът на българските художници ще връчи награда за отлично творческо представяне.