ГЕРБ Пещера поднесе цветя пред паметници по повод 142 години от освобождението на града от турско робство

ГЕРБ Пещера отдаде почит и на всички българи и чужденци, участвали в Освобождението на България!

Момент от събитието

Общински съветници от Пещера поднесоха цветя пред паметника на руския капитан Николай Сафонов от името на ПП ГЕРБ. Маргарита Фолева поднесе цветя от името на   народния представител Десислава Костадинова.

Пещера е освободена от 123-ти пехотен Козловски полк. Капитан Сафонов загива на хиляди километри от дома си,  в Русия, за да сбъдне  мечтата за свобода на пещерци. Още тогава той получава признанието и благодарността на жителите на града, които го погребват в двора на църквата „Св.Димитър“. От този момент руснакът Николай Сафонов, командир на Осма рота от състава на 123-ти пехотен Козловски полк, се превръща в символ на Освобождението на Пещера.

Освобождението на града е част от победния ход на руските войски, под командването на  генерал Гурко. След превземането на Пазарджик на 14 януари 1878г.  едно руско войсково подразделение тръгва към Пещера. Това е Четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Именно той влиза на 19 януари 1878 година като освободител на града. Посрещането на руските войни става на площада при така наречената Голяма капия.

ГЕРБ Пещера отдаде почит и на всички българи и чужденци, участвали в Освобождението на България!