ГЕРБ отбеляза 142 години от Освобождението на Пазарджик от турско робство

По традиция честванията по повод Освобождението на Пазарджик започват от паметния знак на мястото, където руските войски, начело с ген. Брок, преминават река Марица

Пред паметника на Ованес Съваджъян

Днес се навършват 142 години от  Освобождението на Пазарджик от турско робство. Народният  представител Десислава Тодорова, общинският ръководител на ГЕРБ Пазарджик Илиян Вулянов, областният секретар на партията Гинче Караминова,  общински съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент, общинският ръководител на МГЕРБ Николай Ангелов,  представители на ЖГЕРБ и много редови членове се поклониха пред паметника на генерал Брок и поднесоха цветя.

По традиция честванията по повод Освобождението на Пазарджик започват от паметния знак на мястото, където руските войски, начело с ген. Брок, преминават река Марица, за да освободят Пазарджик и да помогнат в гасенето на пожарите в над 1000 сгради, запалени от бягащите турски войски.

Днес цветя бяха поднесени и пред паметника на Ованес Съваджъян, паметната плоча на ген. Гурко в Пазарджик и паметника на загиналите военни кореспонденти. Битката при Пазарджик е опит на турското командване да забави руското настъпление към Одрин. Тя е след  освобождението на София и поражението край Шейново.