Ген. Стефан Янев в Пазарджик: Референдум за влизане на България в еврозоната и прагматизъм в отношенията с Русия

Лидерът на партия „Български възход“  и бивш служебен премиер генерал Стефан Янев се срещна с граждани в Пазарджик. По време на срещата си той отговори на въпроси, зададени от тях и свързани с актуални политически и икономически теми. Генерал Янев коментира темата за предстоящото въвеждане на еврото като валута в страната. Той каза, че влизането на България в еврозоната трябва да стане след рефереднум.

„Въпросът е как ще бъде подготвена българската икономика за приемането на еврото, за да не се получи изкриваване на цените. Защо не отложим като румънците за 2029 година приемането на еврото, а бързаме през 2024 година“, коментира ген. Янев. Той уточни, че е необходим внимателен подход и има държави в ЕС, които се справят добре без евра, а с националните си валути.

Генералът коментира също, че нашият политически елит не се стреми да защитава националните ни интереси. Като пример той посочи приетия европейски регламент за международните превози, който засегна пряко много български транспортни фирми.

На въпрос за санкциите спрямо Русия ген. Янев коментира, че в санкциите има много политика. „В световната история няма случай, в който санкции да са предотвратили война“, каза още той. България подкрепя санкциите, наложени от ЕС, но спрямо Русия политиката ни трябва да се води от принципите на прагматизма. „В България се резви истерична антируска кампания, която доведе до различни последици“, уточни Янев.

Той каза още, че преди всичко трябва да бъдем българофили, а контактите ни с Русия да бъдат такива, че да са изгодни и за двете страни. На въпрос за икономическите и културните връзки между Русия и България, генералът каза, че такива трябва да има в бъдеще.