ГДБОП със спецакция в 5 области, сред тях е и Пазарджишка

Снмика: МВР

Специализираната полицейска операция е проведена на територията на областите Ямбол, Пазарджик, Пловдив, Разград и Шумен. Действията са осъществени на 8 юни от служители на секторите на ГД „Борба са организираната престъпност“ в Шумен и Варна, сектор „Фалшификации“ в главната дирекция, както и колегите им от същите отдели в СБОП в Сливен, Пазарджик и Пловдив, под наблюдението на Шуменската окръжна прокуратура.

В хода на спецоперацията са задържани четирима участници в организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала неистински официални документи, които според първоначалните данни били използвани основно на територията на страни от ЕС. При извършените обиски, претърсвания на две моторни превозни средства и на шест адреса са намерени и иззети неистински български и чужди документи за самоличност – паспорти, лични карти и свидетелства за управление на МПС. На един от адресите е разкрита и работилница, използвана от групата за изготвянето им. Иззети са компютър, принтер, скенер, ламинатор и множество материали за изработване на фалшификатите.

Четиримата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми по воденото разследване от окръжната прокуратура. С постановление на прокурор задържането на двама от тях е удължено до 72 часа. Впоследствие Окръжен съд – Шумен е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ на единия, а на другия – „парична гаранция“.