Галерия „Артфорум“ представя изложба на Симеон Спиридонов

Откриването е днес от 18 часа

Снимка: Картина на Симеон Спиридонов
Днес галерия „Артфорум“ представя художника Симеон Спиридонов и неговите 35 импресии.
Майсторът на илюстрацията и графиката сега е пленен от живописта и представя своите картини нарисувани през последните месеци.
Симеон Спиридонов е един от най-талантливите и колоритни български художници. Повече от 30 години той живее в пернишкото село Дрен. А в Пазарджик поднася своя новогодишен поздрав с най-новите си картини.
Роден е на 20 август 1944 г. в град Севлиево. По време на военната си служба, едва 18-годишен, Симеон Спиридонов публикува първите си творби – рисунки, илюстрации и  карикатури. Дипломира се в Художествената академия в Прага и започва работа в областта на илюстрацията и графиката.
Изкуството на Симеон Спиридонов оставя следи с посланията си сред ценители на изкуството от цял свят. Творби на художника са експонирани в изложби в различни държави като Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и много други. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери по целия свят – Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико.
През 1994 г. е отличен с наградата Хуан Миро във Валенсия. Творецът е включен в престижната френска класация „100 художници-енциклопедисти на 20 век“. Илюстрира повече от 200 книги, автор е и на 20 книжки с рисунки и 14 анимационни филми. За художественото си творчество Симеон Спиридонов е удостоен със званието академик на Българската академия за наука и изкуство през 2013 г.
Спиридонов е член на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO, както и на Международната организация за защита на животните.
Той е инициатор и дарител на първата училищна галерия в село на Балканите. С негова помощ и съдействие в Дрен е основана местна художествена гимназия.
На изложбата на 11 декември 2018 г от 18.00 часа ще можете да се срещнете с художника Симеон Спиридонов и да видите последните творчески експерименти на автора.