В училищата ще има задължителни и избираеми мерки за предпазване от COVID-19

Снимка:МОН

В училищата ще има задължителни и избираеми мерки за предпазване от коронавирус, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по БТВ.

„Задължителните ще
са здравните мерки, свързани с дезинфекцията, носенето на лични предпазни средства, миенето на ръцете, осигуряването на топла вода и сапун във всяко едно училище. Избираемите ще са подчинени на стратегията да няма взаимодействие между паралелките. Някои училища сигурно ще успеят да отделят етажи, други не“, обясни министърът.

Той каза, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони.

„Могат да бъдат с маска, но няма да бъде задължително. Могат да ги свалят. В останалите закрити помещения, най-вече в коридорите, в тоалетните трябва да бъдат с маска. Училищата ще имат резервни маски. Началните учители, които работят само със съответния клас няма нужда да носят маска, но тези учители, които работят с различни класове, най-вероятно ще трябва. Най-вероятно за тях ще бъдат закупени шлемове, тъй като са по-удобни от гледна точка на осъществяването на педагогическата работа“, добави той.

Вълчев обясни, че са се отказали от моделите за дистанция в класната стая, тъй като няма такава възможност.