В село Баня: Посрещат Еньовден и отбелязват Празника на минералната вода

За 13-та година в село Баня ще се проведе „Празник на минералната вода, здравето и плодородието 2023”. Събитието ще е на 24-ти юниЕньовден, празникът на билките, слънцето и водата , от 11:00 часа на Манастирчето. По традиция кметът на селото ще връчи грамоти и награди на най-малките и най-възрастните жители на Баня. Ще оживее легендата за извирането на лековитите минерални води в селото. 

Гостите на празника ще могат да преминат през дъхав Еньовски венец от билки, ще измият очите си с „мълчана вода“, събрала тишината, светлината и красотата на звездното небе и изгряващото слънце, ще се насладят на празничната програма от самодейците от село Баня.

Празникът на минералната вода в с. Баня води своето начало от 2010 година, не се състоя само през 2020 година, поради пандемичната ситуация. С помощта на Община Панагюрище, местния бизнес и дарители той се наложи, като популяризира минералните лековити извори в селото, лековито Банско Аязмо, редом с билките и природните дадености.

„Елате да се повеселим и заедно да опитаме от магията на лековитата вода и древните легенди”, призовават организаторите от НЧ „ Пробуда-1872” с. Баня.