В Световния ден на водата: 10 любопитни и интересни факти за океаните

В Световния ден на водата ви предлагаме да 10 любопитни и интересни факти за океаните:
1. Около 70% от кислорода, който дишаме е произведен от океаните.
2. В ледовете на Антарктида има толкова вода, колкото се съдържа в целия Атлантически океан.
3. Учените смятат, че в океаните живеят повече от 25 милиона различни вида създания, от които до сега са идентифицирани едва около 230 000. Това означава, че са открити и изследвани едва 1% от всички обитатели.
4. От световния океан са изследвани едва 10%. Останалата част е известна като „морски дълбини“, които започват на дълбочина от 1000 метра.
5. На голяма дълбочина слънчевите лъчи не могат да проникнат и слънцето престава да е източник не само на светлина, но и на топлина, което е и причината за изключително ниските температури на океанските води.
6. С голямата дълбочина се покачва и налягането. На всеки 10 метра налягането се качва с по една атмосфера. Налягането в най-дълбоката точка на океаните достига до 11318 тона на квадратен метър.
7. Благодарение на дистанционно управлявани устройства, учените са установили, че на дъното на океана има изключително много живи създания, като почти всички те са непознати на човека.
8. На дъното на океана има организми, които живеят около вулкани, на температура от около 150 градуса по Целзий.
9. Скоростта на звука във водата е 1,435 метра в секунда. Това е почти пет пъти по-бързо от скоростта, с която се движи във въздуха.
10. 90% от международната търговия се извършва по вода, а около 50% от комуникацията между страните се осъществява чрез подводни кабели.