В Ракитово спасиха ранен щъркел

Благодарение на бързата намеса на общински служители от Ракитово ранен млад щъркел бе спасен и транспортиран до Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Днес преди обяд граждани позвънили в местната кметска администрация, че в района на река Герушка срещу дървопреработващите предприятия бил паднал щъркел. Това съобщи гл.експерт“ Екология и опазване на околната среда“ в Ракитово инж. Станимир Живков.

Щъркелът бил намерен паднал с обгорено крило. По неофициална информация дългокракият приятел се е допрял до жица с високо напрежение и вследствие на това му е обгоряло едното крило. На помощ на ранената птица се притекъл кметът на съседното градче Костандово Валентин Вигнев, който хванал пернатото и го отнесъл в сградата на общината. Оттам се свързали с центъра за спасяване на диви животни в Стара Загора, а кметът на община Ракитово Костадин Холянов предложил да го транспортират до ветеринарните специалисти и по-късно щъркелът бил предаден от общинските служители в надеждни ръце.

Екологът на община Ракитово сподели, че тази спасителна акция на щъркел е втора поред , след като миналата есен костандовският кмет помогнал на бедстващ щъркел от района. Той го отгледал в собствения си двор, докато укрепне и се възстанови и го пуснал да отлети с ятото.