В Радилово отбелязват празника на Св. Теодор Тирон

Припомняме, че през 2016 г. младежи от Радилово с доброволен труд и собствени средства освежиха и монтираха декоративно осветление на камбанарията.

Архив

Днес 17 февруари Църквата „Св. Теодор Тирон“ в пещерското село чества своя храмов празник. Отец Димитър в съслужие с няколко свещеници от пещерската духовна околия извършиха Божествена служба и Света литургия за здравето на миряните. В храма присъстваха кметът на общината Йордан Младенов, Благой Харизанов- кмет на селото, заместник кметовете Гълъбина Карамитрева и инж. Николай Атанасов, жители и гости, богомолци.

По- късно за мир и благочестие ще бъде осветен и раздаден курбан. Църквата е построена през 1818 година на мястото на по-стар дървен храм и така е една от най-старите в Пазарджишко. Под един покрив с храма „Св. Теодор Тирон“ се намира и църквата „Св. Неделя“. Тя е построена в по- ново време.  Интересно е да се знае, че в старата църква на служба са присъствали само мъжете, а в новата- жените.

Църквата е изгорена при потушаването на Априлското въстание в 1876 година и е възстановена в 1883 година. След проведените ремонтните дейности през последните години извършени с дарения на жителите храмът придоби завършен вид.

Припомняме, че през 2016 г. младежи от Радилово с доброволен труд и собствени средства събрани по време на Коледните празници освежиха и монтираха декоративно осветление на камбанарията. Петимата инициатори на благородната идея осветиха кулата в бяло и зелено.  През 2018 година храмът и жителите на Радилово отбелязаха 200 годишен юбилей.  Църквата е със статут на паметник на културата от местно значение.