В Прокуратурата: Получени са 15 сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране

15 сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19 са получени в прокуратурата към 1 октомври. Образувани са 14 прокурорски преписки, по които съответните наблюдаващи прокурори са възложили извършването на проверки от страна на органите на МВР.

Информацията е на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от „24 часа“.

Образувано е и едно досъдебно производство. Работата по случаите продължава. При установяване на достатъчно данни за извършено престъпление, прокуратурата ще бъде безкомпромисна в търсенето на наказателна отговорност от извършителите увери тя.

Част от сигналите са подадени от граждани до Министерството на здравеопазването и до регионални здравни инспекции в страната, а оттам – към прокуратури. Сред сигналите е и един от електронна медия.

Сигналите за наличието на съмнения за поставени фиктивни ваксини са от седем области, като най-много са в столицата. По-голямата част са постъпили през изминалия месец септември.

Разчитаме, че здравни власти ще засилят контрола и там, където установят данни за евентуално извършени престъпления, ще продължават да сигнализират комптентните органи, с които с общи усилия и взаимодействие да противодействаме на този нов вид престъпна дейност, появила се в контекста на епидемията от Ковид-19″, каза говорителката.