В Пещера стартира проект „Кръстопът на минало и съвремие“ – година втора

„Крепост „Перистера“ – сакрално място, където минало и съвремие съграждат бъдещето на Пещера“.
Място събрало в едно свръх естествена симбиоза, драматизъм , красота и величие. Ние можем да ги покажем, непроменени, забележителни и прекрасни.
10 юни 2021г.
Исторически музей
Стефан Вълдобрев представя Акустичен концерт „ Книга за песните“.
Актьор, композитор, певец, режисьор, поет – Стефан Вълдобрев е вкусил и оставил нещо от себе си в много от сферите на изкуството. На 15. май 2020 г. издаде своята първа книга, наречена „Книга за песните“, а само 5 дни по-късно навърши 50 години!
С песните и музиката си Стефан Вълдобрев създаде огромна територия за обмен на чувства между много хора. С идеята да бъдем щастливи, защото щастието е състояние, за което се бориш ежедневно и е хубаво да не го правиш сам.
Казват, че там, където свършват думите, започва музиката. Тази впечатляваща книга е за думите, за музиката и за пространството между тях.
17 юли 2021г.
Исторически възстановки и реконструкции
Историческите възстановки са популярен начин за съпреживяване на миналото в съвременността.
Ние ще организираме възстановки, които са безценни както за българската идентичност, така и за връзката между миналото, настоящето и бъдещето. Защото в днешния свят – макар и да живеем в модерна епоха, е важно човек да познава корените си, а те са в древността.
Античен фестивал
“Перистера – крепост на вярата“
Фестивалът „Перистера“ ще пресъздаде епизоди и събития от живота на римляните и варварските племена, обитавали земите на римската провинция Мизия през късната Античност, към които земи спадали и пещерските. Ще покажем сцени от ежедневния живот, занаяти, религиозни и цивилни ритуали, военно дело, игри, облекла и храни.
Със специалното участие на Сдружение за антични реконструкции “Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”.
Програма
10:30 – Откриване: Обща беседа за историята на крепостта
11:00 – Представяне на литургия. Гарнизонът полага клетва за вярност към императора.
11:30 – Кратка история на римо-готските войни.
11:45 – Битка между римляни и готи
12:00 – Демонстрации в лагерите на римляни и варвари. Построения, оръжия и стрелба с лък.
13:00 – 14:00 Обедна почивка
14:00 – Демонстрация на римска медицина, монетосечене, занаяти, настолни игри
15:00 – Антична мода – демонстрация на женски и мъжки костюми.
15:30 – Сключване на федус между римляни и готи.
16:00 – Погребение на готски воин.
Месец август 2021
„Самодива“
Театрална постановка
Всеки от нас дълбоко в душата си има своята Самодива, иска я, копнее я, търси я вдън горите Тилилейски, но колцина се осмеляват и могат да я хванат здраво, да я задържат – не насила, а с любовта си, да я накарат да се влюби до полуда, за да изостави всичко друго и да тръгне с него.
Разказ за сбъднатата… Истинската Любов!
Феерия от звук, светлина, танци и невероятен декор – близък до представата ни за приказното, далечното, детското във всеки от нас. И простата история за Любовта – онази, която все търсим и все не можем да я опазим, когато я намерим.
Месец септември 2021
“Мистериите на траките”
Спектакълът “Мистериите на траките”, който се представя неслучайно от Казанлъшкия театър “Любомир Кабакчиев”, е дълго подготвян проект, плод на задълбочени проучвания, който за първи път ще ни разходи извън познатите тракийски ритуали. Ще се докоснем до езотеричните орфически мистерии, ще се пренесем в космологията на траките в “израстването на едно момче” от неговото посвещаване, до свещения брак – хиерогамията.
Всичко в този мултимедиен спектакъл е базирано на реалните археологически артефакти, които нашите земи грижливо съхраняват и които, може би, са мястото на най-древната човешка цивилизация.