В Пещера бе открита мемориална градинска арка, посветена на Михаил Такев

Михаил Такев е втори по брой получени гласове в анкетата за включване на личности в проект “Алея на славните пещерци” след Осман Нури Ефенди. Този проект е по идея на д-р Николай Пенев и се осъществява със съдействието на Община Пещера.

След като пейката-книга в памет на Осман Нури е поръчана, почти веднага се прави и поръчка за изработка на кашпи. Материалът отново е фибро стъкло-изключително лек, но много устойчив на атмосферни влияния стъкломат. Изработката на самата кашпа отнема повече от месец. Дизайнът е дело на фирма “Петков адвертайзинг”-Пловдив, за озеленяването са се погрижили от градински център “Далия”‘, а металната арка за кашпата е изработена от пещерски майстор. Осъществяването на тази идея се прави за първи път в България.

Мемориалната арка съдържа данни за пещереца Михаил Такев, а в нея са засадени два броя катерливи рози и една кълбовидна туя. Точно в деня на поставянето й една от розите цъфва. За първи път град ще разказва историята си с градинска арка. В Пещера се очертава разказът за славните й синове да се осъществява чрез градинско и парково оборудване. Следващият славен пещерец ще бъде почетен с двуметров габион.