Иван Кабуров, земеделец: При добри почвени и метеорологини условия започна засяването на есенниците в Пазарджишко

Снимка: ДФ Земеделие

Започнаха дейностите по есенната оран и сеитбата в Пазарджишко, тъй като времето навън го позволява, коментира Иван Кабуров, земеделски поризводител от Пазарджик. В момента се засяват пшеницата и ечемикът.

По думите му, всички, които имат монокултурно отглеждане на житните, трябва да извършат плитка оран, с обръщане на орния слой, за да се предпазят от вредителите – плевелни семена, самосевки и други зарази, които са на почвената повърхност. Те трябва да се вкарат по-дълбоко в почвата и да се изчаква, тъй като рискуват за закъснеят с есенната оран и сеитба на житните култури.

Земеделските стопани е хубаво да наторят площите, които обработват, със суперфосфатни торове. Това торене е важно, защото използването на други смеси не може да осигури необходимите полезни вещества на растенията. Трябва да бъдат използвани 12-15 кг активно вещество суперфосфат на декар. Използването заместители не е подходящо. Те съдържат много по-малко от активното вещество и трябва да се внесат почти 100 кг от тях, за да се получи желания ефект.

При намаляване на внесеното количество ще се намали и добивът, а увеличаването му ощетява собствениците, тъй като те правят по-големи разходи, за да закупят неефективни заместители на суперфосфатните торове.  Сега също е подходящото време за есенна оран и сеитба, тъй като в почвата има достатъчно влага и условията са добри.