В Пазарджик: 13 жени се прегледаха за рак на гърдата с мобилния ехограф на Сдружение за онкоболни и приятели

Снимка: "24 часа"

13 служителки от различни фирми, позиционирани на Автогара Пазарджик преминаха днес профилактични прегледи на млечна и щитовидна жлеза. Скринингът се проведе с мобилния ехограф на Сдружение за онкоболни и приятели, в рамките на традиционната вече 20-та юбилейна кампания под патронажа на кмета Тодор Попов, в която насочваме вниманието си към навременната профилактика на рака на гърдата.

Това е първата спирка на мобилния ехограф след повече от двегодишната пауза, наложила се заради пандемията от коронавирусна инфекция.

Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани – не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скриниг.

Прегледите на щитовидна и млечна жлеза се проведоха от д-р Благова – специалист образна диагностика, заедно с председателя на Управителния съвет на „Сдружение за онкоболни и приятели” – Мария Чергарова.  

Припомняме, че вече няколко години при направена заявка към Сдружението мобилният ехограф пътува из цялата област – в местни администрации, кметства, фирми, фабрики, където желаещите жени могат да преминат преглед на място. При последната обиколка на мобилния ехограф преди пандемията бяха прегледани 653 жени от цялата област.

По последни изнесени данни на РЗИ – Пазарджик общо в региона хората диагностицирани с различни форми на онкологични заболявания са 10 058.