В Пазарджик ще е конгресът на спортните журналисти от Югоизточна Европа

България и Пазарджик ще бъдат домакини на годишния конгрес на Асоциацията на спортните журналисти в Югоизточна Европа (SEESJA) от 29 юни до 2 юли. Успоредно с него ще се проведе и превърналото се в дългогодишна традиция първенство на Югоизточна Европа по футбол за журналисти за купата на името големия български коментатор Николай Колев-Мичмана. Националният отбор на България по футбол за журналисти е трикратен шампион в предходните осем издания на надпреварата.

Участие в събитието в Пазарджик се очаква да вземат спортни журналисти от България, Унгария, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Румъния, Молдова, Кипър и Косово.

Българската асоциация на спортните журналисти е и сред учредителите на Асоциацията на спортните журналисти в Югоизточна Европа, и основен инициатор за създаването футболния шампионат. Привилегия за България е, че още със създаването на футболното първенство журналистите от страните-членки приеха единодушно идеята шампионската купа да носи името „Мичмана“ в памет на напусналия този свят през юни 2004 г. Николай Колев.

Българската асоциация на спортните журналисти организира конгреса на SEESJA за 2023 г. и футболния шампионат в партньорство с Община Пазарджик, асоциация „Докосни дъгата“, сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“, сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и със съдействието на Българския спортен тотализатор.