В община Ракитово засилват контрола по спазване на COVID-мерките

PENTAX Image
Във връзка с нарастващия брой на заболелите от Ковид-19 на присъствено заседание на Общинския кризисен щаб в Ракитово, с председател кмета на общината Костадин Холянов, се взе решение да зачестят проверките на поставените под карантина лица.
При неспазване на мерките ще бъдат налагани санкции. Освен това ще се изготвят графици за обход по търговски обекти, поликлиниката и други места, на които има струпване на много хора. По време на заседанието бе представена информация за заболеваемостта от началото на пандемията – лицата които са били поставени под карантина са 2719, към 28. 09.2021г. са изолирани 89 лица, а с изтекла карантина са 2580 лица.
В края на м. септември диагностицирани на домашно лечение са 44 а хоспитализирани са 9 лица. Общият брой на жителите на общината с поставена диагноза от началото на пандемията са 350, излекувани са 256 лица, починали 41 лица. За гр. Костандово, починали са 11 души, излекувани са 60, общо диагностицирани 87 лица, хоспитализирани 6 лица, на домашно лечение 11 лица. От началото на месец 09. 2021г., карантинирани 266 лица, на домашно лечение 23 лица, хоспитализирани 11 лица, излекувани 3 лица и починали 8 лица.
Според зам.-кмета Цанко Молов досега няма заболели ученици, които да са диагностицирани с Covid19 официално, учители също, само една карантинирана учителка, заради болен близък. Кметът на общината Костадин Холянов каза, че в гр. Костандово има много болни и трябва да се вземат мерки, за не се разпространява вируса.
Според представителя на Регионалната здравна инспекция Л. Табакова регион Пазарджик попада в жълтата зона на база 14 дневна заболеваемост на 100 хил. души и това, което трябва да се направи е да се вземат мерки за стриктно изпълняване на заповедта на Министъра на здравеопазването и описаните в нея мерки. Да няма масови мероприятия, да се носят маски, да се спазва карантината. В община Ракитово има създадени комисии, които всекидневно извършват проверки в обекти за спазване на мерките, коментира зам.-кметът Цанко Молов, а от месец октомври към екипите за проверка ще се присъединят и представители на РЗИ и ОДБХ.