В неделя отдаваме почит към жертвите на пътно – транспортни произшествия

Снимка: Архив

С Резолюция на Асамблеята на Обединените нации от 2005 година всяка година в третата неделя на м. ноември се отдават почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно – транспортни произшествия.

През 2018 година този ден е 18 ноември, неделя.

Нека станем съпричастни с мъката и страданията на близките на загиналите и пострадалите и изкажем съболезнования към техните семейства.

Огромни са, и непоправими, страданията на хората и затова е много важно всички ние да осъзнаем – със сетива и ум, със спомени и чувства, че нарушаването на правилата за движение са заплаха за нашето здраве, за нашия живот, за нашето бъдеще.

Да се вгледаме в себе си, в хората около нас, да се вгледаме в поведението си като пешеходци, водачи и пътници и да помислим за най-уязвимите социални групи:  децата, с повишаване на познанията и уменията на техните родители – за опазване  на децата от опасностите в движението по пътищата, на болните – в тяхната физическа и умствена безпомощност, на възрастните хора – в тяхната самота.

Необходима ни е отговорна гражданска позиция и непримиримост, когато можем да реагираме при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, на управлението на МПС от неправоспособни водачи и лишени от правоуправление на МПС, независимо дали това са най – близките ни хора, нашите приятели, нашите роднини, нашите семейства.

Да бъдем по-толерантни, по- учтиви, и по-непримирими.

Наша е споделената отговорност и възможността част от пътните инциденти да могат да бъдат предотвратени.