В МБАЛ- Пазарджик излекуваха болна от листериоза. Вижте какви мерки трябва да предприемете

От Инфекциозно отделение информирaт още, че се увеличава броят  на  болните от морбили. Към 19 декември те вече са 72.

Архив

27-годишна жена болна от листериоза е лекувана в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик през месец декември.  Поради неблагополучно завършила бременност, са направени изследвания и причинителят, който е  изолиран от кръвта и е  Листерия моноцитогенес. Проведено е съответното лечение и пациентката е изписана клинично здрава. Взети са контролни изследвания  и няма микробен растеж до момента, съобщи началникът на Инфекциозно отделение-Пазарджик д-р Мария Пишмишева.

Листериозата е инфекциозно заболяване с разнообразни клинични симптоми, които зависят от възрастта на заразения. Причинява се от бактерията  Листерия моноцитогенес.

Резервоар и източник на инфекцията са много диви и домашни животни, както  и гризачи. Листериите се отделят с млякото, урината, околоплодните води на заразените животни. Бактериите са много устойчиви и дълго време се съхраняват в почвата и при ниски температури. Може да останат жизнеспособни и в продукти, които се съхраняват в хладилник .

Заразяването на човека става най-често по алиментарен път – т.е. при консумация на контаминирани хранителни продукти – несварено мляко от заразено животни, млечни продукти -„пресни“ – сирене, кашкавал. Възможно е заразяване и при консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.

Най-застрашени са  хората  с имуносупресия /дори и физиологична / – бременни жени, новородени деца, пациенти с трансплантирани органи, захарен диабет, цироза, онкологични заболявания и др.

Инкубационният период е  между 4 и 45 дни.

Заболяването започва с повишаване на температурата. Част от болните развиват ангина и се уголемяват шийните лимфни възли. При по-възрастни болни, които имат  пряк контакт с животни, може да се развие конюктивит, който протича тежко.

Най-опасна е септичната форма, при която са засегнати различни органи и системи, включително нервната система – развива се менингит, енцефалит или абсцес на мозъка.

Листериозата при бременни жени  най-често протича без характерни симптоми и се доказва само с изследвания.

Листериоза при новородени зависи от периода на заразяване – тежки случаи се наблюдават при заразяване преди раждането или около него – наблюдава се тежко протичане, често такива деца загиват.

Лекарите препоръчват  да не се консумира непреварено мляко, меки и неузрели сирена, неузрял кашкавал. Това важи особено за бременните жени и хора с имуносупресия.

От Инфекциозно отделение информирaт още, че се увеличава броят  на  болните от морбили. Към 19 декември те вече са 72.

До месец септември са регистрирани 43-ма  заболели и оттогава  до момента  са  открити още 29.