В дните на психичното здраве в „Човеколюбие“: шахматин турнир, обучителни пътувания и общи забавления

В периода 10-15 октомври 2022 г. Комплекс за социални услуги „Човеколюбие” организира Празници на психичното здраве, посветени на Световен ден за психично здраве. Събитията се проведоха в сградата на ул. „Д-р Лонг” 12, Пазарджик. В тях активно се включиха представители на Комплекса, техни близки, приятели и съмишленици на каузата за психично здраве.

Празниците започнаха на 10 октомври с Вътрешен турнир по шахмат, посветен на Мирослав Тодоров – съмишленик и дарител. В него се включиха членове на Шахматен клуб „Човеколюбие”. Съдия на турнира беше  олимпийският шампион по кореспондентен шах Николай Нинов. Победител стана Илия Гергинчев – помощник-треньор в клуба по шах. След турнира се проведе среща с Николай Нинов. Денят приключи с тържествена вечеря в ресторант “Тракия”.

На 11 и 12 октомври екипът на Комплекса се включи в две обучения: „Какво представлява груповата терапия, какви са ползите й и как да се използва в социалните услуги. Принципи на груповата терапия, видове групова терапия”.  и „Защита правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления – домашно насилие”.

Част от Празници на психичното здраве беше и обучителното пътуване до Правец, Етрополе и Етрополски манастир, което се проведе на 13 октомври. Участниците посетиха Музейния комплекс и родната къща на Тодор Живков в Правец, Историческия музей в Етрополе и Етрополски манастир „Св. Троица”.

Най-вълнуващото събитие от Празници на психичното здраве беше шоуто „Като две капки вода”, което се проведе на 14 октомври.  За сценичното поведение и певческите умения на участниците помогнаха актьорът Александър Братоев и вокалният педагог Гинка Балабанова.

На сцената в Комплекс „Човеколюбие” радваха публиката имитаторите на Лили Иванова, Васил Найденов, Руслан Мъйнов, Анелия, Софи Маринова и др. След шоуто се проведе Народен университет за психично здраве. Холистичен коуч Мариана Атанасова представи лекцията „Как да развием нашия потенциал”.

Празници на психичното здраве приключиха на 15 октомври с Втора международна научно-приложна конференция „Био-психо-социални приложения на шахматната игра”, която се проведе онлайн. Събитието беше организирано от Международно общество по приложен шахмат (МОПШ), Централен институт за психично здраве – Манхайм, Германия, Национална спортна академия „В. Левски”, В конференцията, посветена на 5 години от създаването на МОПШ, се включиха представители от Германия, Великобритания, Полша, Испания, Украйна, България.