В Деня на архивиста: Държавният архив в Пазарджик отбелязва 60-годишен юбилей

Приятели на Държавен архив – Пазарджик, бивши и настоящи архивисти, историци и хора, интересуващи се от история, отбелязаха днес Празника на българските архивисти и 60-та годишнина на Държавен архив – Пазарджик.
Възможността за достъп до архивните документи от разстояние, оптимизирането на достъпа и стартиралата дигитализация са една от новостите, продиктувана от времето и оказала се изключително полезна във извънредното положение и ковид емидемия. Новата информационна система, която е интернет базирана и която позволява по електронен път читателите да правят своите заявки за издирване на архивни материали, е в улеснение на всички. Архивистите работят интензивно и върху дигитализиране на самите документи, като до част от тях вече има достъп на интернет страницата на ДА – Пазарджик.
При спазване на мерките за безопасност, наложени от здравното министерство във връзка с коронавируса, Ненка Иванова връчи и грамоти на номинираните за Читател на годината, Дарител и Приятел на архива за 2019 година, които заради ковид кризата не бяха връчени на 9 юни, когато се отбелязва Международният ден на архивите.

Бистра Риндова получи приза за Дарител на архива за 2019 г. за многобройните документи, предадени от нея, свързани с краеведската ѝ дейност и с изследванията ѝ за Александър Стамболийски и Константин Муравиев.

Пазарджишкия краевед и родолюбец Александър Арнаудов, председател на читалищното настоятелство на НЧ „Христо Ботев – 1897” получи приза, който Архивът връчи на Читалището – за Приятел на архива за 2019. Отличието се връчва за съвместната им работа, основно с младите хора, за уроците по архивистика и за усилията, които читалището полага да провокира младите хора да се занимават с изследователска дейност.

За Читател на годината отличието получава историкът Румяна Кацарова – за работата ѝ като автор и съставител на сборника „140 години Окръжен съд – Пазарджик”.

По повод на двата празника, които днес отбелязват архивистите в Пазарджик, бяха получени много поздравителни адреси, в които представители на различни институции поднасят своите пожелания и признанието за ролята и работата на архивистите в издирването, възстановяването и съхранението на документалната памет.

Във фоайето на сградата на Архива беше подредена изложба с оригинални архивни документи по повод 100 години „Музикално дружество Маестро Г. Атанасов”, която гостите можеха да разгледат, а на празника не липсваше и юбилейна торта.