Снимка: Капсулата на времето
За близо 2000 момичета и момчета от област Пазарджик училището вече е в миналото. По право те напуснаха класните стаи, след последния за тях училищен звънец. Във всички училища в областта със специални церемонии и тържества изпратиха абитуриентите си от випуск 2019. В последния ден за момичетата и момчетата от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик, които са трупали знания на ученическия чин 12 години, отново заложиха на нестандартното. Абитуриентите от най-старата гимназия в областта написаха послание до самите себе си. Заедно с класните си ръководители и директора ги „затвориха“ за 10 години в специално изработена за целта метална капсула, като си обещаха пак да се срещнат след 10 години в двора на хуманитарната гимназия.

Кой какво си е пожелал, кой за какво си мечтае и дали след време ще е реалност, зрелостниците от випуск 2019 ще разберат чак през 2029 година. До тогава, амбицията на учителите в „Аксаков“ е в градинката на престижното училище да се подредят в капсули на времето пожеланията на всеки випуск до 2029 година.

Преди това всеки абитуриент получи специален приз, след номинации от учители и съучениците си. Заедно със спомените от ученическата скамейка аксаковците си тръгнаха окичени с титлите „Дим да ме няма“, „Властелинът на словото“, „Най-добрият приятел, когото познавам“, „Мис чаровница“, „Спящият красавец“, „Великолепната четворка за белот“, „Всичко е любов“, „Гладиаторът на випуска“ и още.

Петимата младши посланици от „Аксаков“, което е и училището посланик на Европейския парламент в областта, бяха изненадани с послание от колегите си, които остават да се трудят в Гимназията на европейската сцена. Със сини и жълти балони те им казаха „Довиждане младши посланици, добре дошли след години бъдещи европейски народни представители!“. Сашо, Стела, Трифон, Симона и Тереза получиха и приз „Мисия Европа“.

Младши посланик Стела Нешева дари на Музея на „Аксаков“ униформата си, с която представи България през октомври 2018-та България и Пазарджик в Европейския парламент в Страсбург.