В Административен съд започва образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

Председателят на съда поздрави всички юристи и съдебни служители по повод на професионалния им празник

Снимка: Момент от събитието

В деня на честване на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция и професионалния празник на юристите и съдебните служители, Административен съд – Пазарджик успешно стартира образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2018/2019 г.

На гости на съда бяха ученици от профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ гр. Пазарджик – партньор на съда в образователната програма.

Първоначално учениците присъстваха на реално съдебно заседание, а след това председателят на съда – Мариана Шотева изнесе първата лекция от образователната програмата, именно на тема „ Конституцията на Република България“.

Проведен беше дебат по въпроса „Конституция и правова държава – що е то?“, в който учениците бяха разделени на два отбора. Трима ученици влязоха в ролята на арбитри, подпомагани от съдия Шотева. Учениците показаха задълбочени познания по история на българската Конституция и изразиха аргументирани мнения по въпроса за правовата държава. Дебатът беше много оспорван и след кратко съвещание арбитрите справедливо отсъдиха равенство между двата отбора. В следващите срещи председателят на съда увери отборите, че ще им предостави възможност за реванш и за излъчване на победител.

За спомен от днешния празничен ден всеки от учениците получи за подарък Конституцията на Република България.

Председателят на съда поздрави всички юристи и съдебни служители по повод на професионалния им празник.