В Австралия ще евтаназират гълъб, долетял от САЩ и нарушил ковид мерките

Източник: iStock/Getty Images

Гълъб, който е прелетял над Тихия океан, ще бъде евтаназиран, защото неволно е нарушил строгите карантинни правила на Австралия, съобщи Би Би Си. 

Птицата е изчезнала по време на състезание в американския щат Орегон в края на октомври, преди да се появи в Мелбърн почти два месеца по-късно.

Според австралийските власти гълъбът, който е кръстен Джо, представлява „пряк риск за биосигурността“ на местната популация от птици. Затова птицата ще бъде уловена и евтаназирана.

Как обаче тя е стигнала толкова далеч?

Жител на Мелбърн разказва, че е намерил гълъба в своята градина на 26 декември.

„Той беше доста измършавял, затова натроших суха бисквита и я оставих отвън за него“, каза мъжът пред агенция АП.

Мъжът прави кратка проверка в интернет и открива, че птицата, която е регистрирана на собственик в Алабама, е видяна за последно по време на състезание с гълъби в американския щат Орегон.

След като новината за появата на Джо става заглавие в медиите, с мъжа, който го открива, се свързват властите, загрижени за заплахата от инфекция.

Гълъбът все още не е уловен, но Министерството на земеделието, водите и околната среда казва, че пернатото трябва да бъде евтаназирано поради опасността от инфекция за местните птици.

„Единственият възможен резултат за управление на риска за биосигурността е хуманното унищожаване на птицата“, казват от министерството.

Не е ясно как гълъбът е успял да прелети близо 13 000 км от САЩ до Южна Австралия, но служителите от министерството смятат, че той вероятно е попаднал на борда на товарен кораб.

Въпреки че е възможно законно да се внесат гълъби в Австралия, процесът е труден и може да струва десетки хиляди долари, като нито един гълъб не е внесен законно от САЩ за повече от десетилетие.

Източник: Vesti.bg