Вътрешното отделение на пещерската болница е освободено от карантина. Всички проби на персонала и пациенти са отрицателни

Обявената вчера положителна проба от Националния оперативен щаб за Пазарджик, е на човек с постоянен адрес в областния град. Лицето живее в София, където е взета и получена положителната проба, пациентът е диагностициран и оставен за лечение. Същият е бил в Пазарджик на 18 март и е установил контакт с брат си и братовчед си, които вече са поставени под карантина

Архив

С решение на Областния кризисен щаб, Вътрешното отделение на МБАЛ „Димитър Ранев“ гр. Пещера е освободено от карантина. Пробите за коронавирус на медицинския персонал и пациентите са отрицателни и те ще продължат карантината си вкъщи. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след извънредното заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе днес.

Стефан Мирев каза, че броят на потвърдените случаи на COVID-19 за област Пазарджик остава непроменен – 7 бр. Обявената вчера положителна проба от Националния оперативен щаб за Пазарджик, е на човек с постоянен адрес в областния град. Лицето живее в София, където е взета и получена положителната проба, пациентът е диагностициран и оставен за лечение. Същият е бил в Пазарджик на 18 март и е установил контакт с брат си и братовчед си, които вече са поставени под карантина от органите на РЗИ и ОДМВР Пазарджик. Областният управител уточни, че общият брой на лицата под домашна карантина в област Пазарджик към днешна дата е 1186, за Пазарджик те са 571.

До вторник – 31 март, всички лечебни заведения от областта ще представят план и готовност за лечение на болни от коронавирус при евентуално разрастване на епидемията. По отношение на личните предпазни средства, областният управител съобщи, че е определен срок до понеделник – 30 март, в който всички болници в областта отново трябва да представят заявки в РЗИ Пазарджик за необходимите им количества.

Началникът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова допълни, че са изпратени  общо седем нови проби за изследване. Те са от персонала на Инфекциозно отделение към МБАЛ Пазарджик, който обслужва болните с COVID-19, на пациент от КАРИТ и на хоспитализиран болен с коронавирус в Инфекциозното отделение.

Областният управител Стефан Мирев благодари отново на всички физически лица и фирми, които се свързват с него и изразяват желанието си да помогнат като доброволци и дарители в тази извънредна ситуация „Това е начинът да бъдем обединени и с усилията на всички нас – представители на институции и на обществото да преборим това коварно заболяване“, каза в заключение Стефан Мирев.