Във време на криза: Колко ще ни струва почивката в България тази зима?

Снимка: Pinterest

През последните години зимната почивка се превърна в традиция за много българи. Много наши сънародници прекарват празниците по курортите в страната в страната или пък пътуват в чужбина.

Средно 1000 лв. ще струва седмична ваканция тази година в зимните курорти за двама, показва проверка на „Телеграф“ в онлайн платформите за хотелско настаняване. В цената в повечето случаи е включена закуска и ползване на басейн с минерална вода. Цените са между 800 и 1200 лв. за настаняване в хотели с висока категория – 4 и 5 звезди. При включване на обяд и вечеря стойността на пакета се увеличава с между 300 и 500 лв. Семейната ваканция с дете също ще ви излезе толкова, ако то е под 12 години.

Някои от хотелите предлагат отстъпка между 4 и 15%, ако направите резервация за началото на януари до края на октомври. В най-популярните курорти през зимния сезон цените варират. От 868 лв. тръгват цените за ски ваканция в Банско, като в сумата е включена закуска. А 1300 лв. ще ви струва с включена закуска и вечеря в 4-звездни хотели, с вътрешен минерален басейн.

Цената на зимната почивка е трудна за прогнозиране

Много трудно да се прогнозира колко ще струва зимната ваканция. Цените ще зависят от натиска на инфлацията, поскъпването на енергията и дали ще се запази и през 2023 г. ниският ДДС за изхранването и лифт картите от 9%. Ако се възстанови размерът на данъка на 20%, това ще добави 11% към стойността на картите за лифт и храната, но дали ще даде отражение в цените предстои да се види. „Освен това зависи и от икономическата политика на новия парламент за цените за енергията, т.е. дали ще има таван при горивата, помощи за електроенергията и газа и пр.“, обяснява Димитрина Горанова от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. 

Малин Бистрин от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите пък смята, че бизнесът в района е предпазлив с цените заради голямата конкуренция. По думите му хотелиерите в Банско са повишили леко офертите заради повишените разходи за енергия, хранителни продукти и др. „Спрямо 2021 г. те са с между 10 и 18% по-високи, което е минимално увеличение на фона на това в останалите западни зимни курорти, където скокът е с над 100%“, посочи Бистрин. Такива увеличения се наблюдават дори у нас, но в отделни райони, като по-драстично е увеличението спрямо тези в Банско в някои от хотелите в Огняново, Велинград и др. 

Рекордьор

Абсолютен рекордьор тази година е Велинград, като за 11 500 лв., ще може да се настаните в президентски апартамент за 4 нощувки по време на новогодишните празници. Тази сума не е за нощувки в Дубай или Малдивите, а в българския град и популярна спа дестинация Велинград. Това става ясно от оферта, публикувана в туристическата агенция Global tour.

В случай, че не ви се харчат много пари, същият хотел ви дава „възможност“ да си изберете по-скромна оферта, като цената за същия период във ВИП апартамент е 8700 лв. „Ако това Ви идва малко скъпо“ (както е описано в офертата), може да изберете апартамент с две спални за 7700 лв. А в краен случай имате и икономичен вариант за 3750 лв.

Освен това агенцията припомня, че тези суми не включват туристически данък по 2 лв. на ден, който се плаща при настаняване на рецепция.

Цената включва и празнична вечеря с участието на няколко родни изпълнители, сред които 100 кила, Преслава, Крисия, Стефан Илчев, Аристос и DJ Дамян. Някои от хотелиерите обясняват, че цената е висока, защото в нея е включен и хонорарът на изпълнителите за празничната програма.

Лифт карти за новия сезон

Цените на сезонните лифт карти в Банско за зимен сезон 2022/2023 се запазват на нивата от миналата година, ако бъда купени до 10 декември. Така за възрастни за цялата зима цената е 1500 лв., а за студенти, ученици между 13 и 19 г. и пенсионери – 1400 лв. Деца от 7 до 12 г. ползват съоръженията през сезона срещу 800 лв. След 10 декември е възможно обновяване на цените на сезонните карти в зависимост от икономическа обстановка в страната и региона. Ски курортът от години не е променял стойността на сезонните карти въпреки растящите цени на енергоизточниците.

Пампорово пък пусна нова ски карта Select с отворени дати за ползване през зимния сезон. Предлага се за половин ден или от 1 до 7 последователни дни и може да бъде купена предварително без фиксирани дати, запазвайки гъвкавостта на ползване в избран от ползвателя период през зимния сезон.

Какво казват специалистите?

Този зимен сезон цените на ваканцията са поскъпнали с между 11 и 17% спрямо 2021 г. заради растящата инфлация, по-скъпата енергия и горива, обяснява пред Actualno.com проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Това е с между 2 и 6% над инфлацията за 2021 г., когато са договорени част от местата в хотелите. Експертът прогнозира в периода между декември 2022 г. и март 2023 г. у нас да дойдат 1,2 млн. чужденци, като 1/3 от тях идват на ски, а останалите ще ползват базите в спа курортите, както и местата с културни и исторически забележителности.

„Важна е цената, но вече много хора започнаха да ценят и качеството. Ако сравним обективно нашето най-високо качество и това в Дубай, никога не можем да ги стигнем в цените. Трябва да кажем, че поскъпването в туризма далеч не е толкова стресиращо, колкото се тиражираше – между 30 и 50%“, обяснява специалистът. 

Според него инфлацията е принудила хората да погледнат на спестяванията си по друг начин. „Локдаунът също ни върна към семейните къщи на село и ни научи да пътуваме и да ценим почивните дни. Успоредно с това някак си пандемията „изхвърли“ от пазара всеки, който не знае как се готви и как да се отнася с клиента. На пазара останаха само най-добрите и тази година имаше много доволни туристи. Нещата станаха много по-приятелски“, обяснява той.

Драганов не очаква значителна промяна в броя на пътуващите по празниците. „Имаме малко над 500 000 българи, които ще си пътуват по празниците. Около 60 000 излизат в чужбина, основно отиват да се видят с роднини и приятели в Европа. Естествено има и хора, които ще си подарят пътувания по празниците до топли дестинации“, заяви експертът и добави, че няма аномалии в статистиката. 

 

Източник: www.expert.bg