Във Велинград: Първа копка за изграждане на нова сграда на ДГ „Радост“

Днес кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, зам.-кметът г-жа Светла Томова направиха „Първа копка” за изграждане на нова сграда за ДГ „Радост”. Тържествен водосвет отслужи отец Александър от храм „Света Троица”.
„През последните 8 години акцент в моята работа и тази на моя екип е именно подобряване на образователната инфраструктура. Затова и днес сме тук, за да сбъднем една дългогодишна на поколения велинградчани и моя мечта – нова сграда на ДГ „Радост”, заяви кметът д-р Костадин Коев.
Директорът на ДГ“ Радост “ г-жа Таня Голомехова исказа искрената си благодарност към д-р Коев, за упорития труд който той и екипа му е положил са усъществяването на тази дългоочаквана от тях мечта.
В следващите месеци ще бъде изградена изцяло нова двуетажната масивна сграда, която ще замести досегашните „бараки” в които се помещаваха 50 деца. В нея ще се обучават 128 деца в 5 детски групи с по 22 деца и 1 яслена група с 18 деца. Между старата и новоизградената сграда ще бъде изградена топла връзка.
В проекта е залегнало също изграждане на физкултурен салон, учителска стая, административна част, помещение за архив, перално отделение, склад и др..
Обновен ще бъде и двора на детскага градина. В него ще се изградят 6 детски площадки, игрище и алеи. Ще бъдат поставени пейки и перголи.
Проектът е съобразен с всички изискванията за достъпна среда. В сградата бъде изграден асансьор. Отоплението на детското заведение ще е комбинирано с минерална вода и термопомпен агрегат.
Тъй като сградата на ДГ „Радост” е паметник на културата, новият проект е съгласуван и съобразен с всички изисквания на НИНКН.
Средствата са отпуснати от МОН и са на стойност 2 937 000 лева. Срокът за изпълнение на проекта е 284 календарни дни.