Въвеждат COVID тестове за децата за присъствено обучение

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката внасят в Министерския съвет проект за решение за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за деца – със слюнка, чрез които ще се установи дали детето е заразено с коронавирусна инфекция. Целта е да се осигури връщането им в клас. Това съобщиха на съвместен брифинг пред медиите здравният министър д-р Стойчо Кацаров и образователният министър Николай Денков. 

„Надявам се възможно най-бързо да се осигурят тестовете, още днес ще обявим обществена поръчка. Желанието ни е да ги осигурим бързо, за да може поне децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище още следващата седмица. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове“, коментира министър Кацаров и допълни, че не е сигурно дали тестовете ще бъдат доставени дотогава.

Тестването ще бъде два пъти седмично. При установяване на положителен тест, целта е детето да остане под карантина 14 дни, а не да излиза цялата паралелка.

Децата няма да имат досег с каквото и да е медицинско изделие, всичко ще бъде максимално щадящо, увери здравният министър. „С теста не се докосва детето, не се бърка в носа или в устата му, единственото, което трябва да направи, е да отдели слюнка в контейнерче„, обясни той.

„Тестването се прави не само в интерес на образователната система, а на хората, на родителите, на децата, на бабите и дядовците на децата, защото ако по този начин успеем да открием, че дадено дете е носител на вируса, така ще предпазим и неговите близки и съученици“, изтъкна още здравният министър.

През последната седмица над 500 деца и младежи дневно са били заразени с инфекцията, каза министърът на образованието и науката проф.Николай Денков.

„Не се започва с тестване на всички учениците едновременно, защото най-потърпевши са най-малките. За по-големите ученици се очаква тестването да се организира скоро след това“, допълни той.

По думите му има възможност в част от първия учебен час в понеделник и в четвъртък да се правят тестовете.

Ако учителите нямат зелен сертификат, също ще бъдат тествани два пъти седмично, добави министър Денков. По думите му този тип тестове не изисква да се правят от медицинско лице.

Той се обърна с молба към родителите да съдейтстват да проработят новите мерки, като разрешат тестването на децата: „Наложи се рязко да променим мерките защото минахме границите на заболеваемостта. Основната трудност, с която се сбълскваме с нашата система са две различни обществени мнения, които трябва да се обединият за да проработи новия подход. Новият подход е филтър на входа на училището, безопасна среда, така че който иска си праща децата, който иска ги държи в къщи на домашно обучение. За да се случи това, ние имаме подкрепа от родителите за използването на щадящите тестове. Те и сега бяха налице, но родителите не искаха тестовете да бъдат използвани“, изтъкна Денков.

Източник: Дарик нюз