Въвеждат отново забрана за посещения на барове и дискотеки, заведенията на открито ще работят с до 50% капацитет

Спортните мероприятия също ще са без публика

Снимка: bTV

Анализът за последната седмица показва, че броят на носителите на COVID-19 в страната се увеличава и премина критичната точка от 200 души, каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той уточни, че през следващите дни не се очаква спад, а може би тенденция към ново увеличение.

„Заедно с Националния оперативен щаб предложихме на министър председателя и той прие, да се възстановят част от мерките. Подписах заповедта, в нея новите меки са: всички колективни и индивидуални спортни мероприятия за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика от утре – 10 юли. Не се разрешават посещения в дискотеки, пиано бар, нощен бар, заведения на закрито. Посещения в заведения на открито се допускат до 50% от капацитета им, при спазване на дистанция от 1,5 метра. Следващата промяна е свързана със забрана на тържества с присъствие над 30 души – на открито и закрито – сватби, балове, кръщенета. Там също трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра и останалите противоепидемични мерки.

Той допълни, че са указани и задължения на държавните органи и институции за засилване на контрола. МЗХ ще възложи на БАБХ проверки в заведенията за хранене и развлечение. МТСП ще възложи на Главна инспекция по труда – проверки на работодателите за спазване на изискванията в заповедите. Възложени са също проверки на РЗИ.

„Разчитаме на областните управители, получихме съгласието им за засилване на контрола по области и вземане на решения в зависимост от ситуацията за предприемане на допълнителни мерки. Въведените ограничителни мерки остават в сила до второ нареждане“, уточни Ананиев.